Home Reisverslag Nederland Reisverslag proefkamperen met caravan in Zoetermeer (Camping Drie Morgen)

Reisverslag proefkamperen met caravan in Zoetermeer (Camping Drie Morgen)

door GewoonKamperen

Na ons eerste kampeerweekend in Roompot Kijkduin hadden we de smaak te pakken. Nu was het tijd om de caravan beter te leren kennen. (2de keer kamperen met de caravan) In praktisch onze achtertuin aan de rand van Zoetermeer lag camping De Drie Morgen. Een kleine camping achter een boerderij. Inmiddels is deze camping verhuist naar een nieuwe locatie in Zoetermeer. Klik HIER voor informatie over de Nieuwe Driemanspolder camping ´De Drie Morgen‘ in Zoetermeer

Binnen 45 minuten waren we vanuit ons huis via de stalling bij de camping. Dit keer zouden we de hele tent inclusief haringen, zijflappen, etc. opzetten. Gelukkig hadden alle stokken een kleurtje! We zouden ons dit keer verdiepen in de ‘technische’ aspecten van de caravan. (toilet cassette, koelkast, schotelantenne, etc.)

Bij aankomst had iedereen zijn eigen taken. Ik zette de caravan op de juiste plek, koppelde hem los, onze zoon draaide de caravanpootjes uit en haalde water. Mijn vrouw had thuis al eten, kleding en kampeer spullen verzameld en klaargezet. Deze werkverdeling was het beste anders hadden we elke keer friet moeten gaan halen. Wij brachten alle spullen naar de caravan en mijn vrouw zorgde ervoor dat alles netjes werd opgeborgen. Bijna waren we vergeten de stroom aan te sluiten. Was nog wel een dingetje. Mijn vrouw had de kabel wel aangesloten maar er was geen stroom. Ik ben totaal niet technisch aangelegd dus moeten zaken gewoon werken. Begon het gezeur nu al! Je moet zelf kleine en grote kampeer problemen met je gezond verstand oplossen. Gelukkig lag het niet aan de kabel maar aan het stroompunt op de camping. De eigenaar hoefde maar een switch om te zetten. Tja beginners…..

Ondanks het matige weer was het nog redelijk druk op de camping. Er stonden veel grote kampers. Nu was het tijd om onze caravan beter te leren kennen. Mijn vrouw had meer geduld dan ik en nam dan ook de tijd om beschrijvingen rustig te lezen. Het grappige is dat mannen en vrouwen andere prioriteiten hebben. Mijn vrouw wil de caravan gezellig maken en ik wil dat de schotelantenne werkt. Herkenbaar?

Als eerste gingen we aan de slag met de toilet cassette. Mijn zoon had al de grote gieter gevuld met water. In onze Adria zit een Thetford C 400 holdingtank. (WC cassette) Voordat we onze caravan hadden aangeschaft was al duidelijk dat papa dit chemisch toilet altijd zou moeten legen. Lucky me! Ik heb toen wel een voorwaarde gesteld dat er alleen in het toilet werd geplast en anders mocht de dader hem zelf schoonmaken.

Eerst moesten we nog het reservoir / tank vullen met water en een chemische vloeistof toevoegen. In de dissel stonden drie flessen. Elke fles had een eigen kleur. We moesten eerst een pijpje naar buiten duwen en een dop open draaien. Elke keer dat we water wilde toevoegen leek het reservoir vol te zitten. Tot iemand ons op de camping vertelde dat je gewoon moest door blijven schenken. Wat is het fijn als iemand je kan en wil helpen. Na wat advies hadden we ook de juiste Aqua Rinse Plus toiletvloeistof van Thetford toegevoegd. (Roze kleur, niet vergeten!)

Wat mij op deze camping maar later ook op andere campings opviel was de gezellige sfeer en het sociale gedrag. Mensen zeggen elkaar vaker gedag, maken een praatje. Als ze zien dat je een probleem hebt of hulp nodig hebt komen ze meteen vragen of ze kunnen helpen. Helemaal leuk en geeft het juiste kampeergevoel.

Nu het toilet was bijgevuld moest de toilet cassette ook een lekker geurtje krijgen. Thetford Aqua Kem Blue toiletvloeistof. (Blauwe kleur) We hadden geen idee hoeveel. Op de gok maar bijgevuld. Alles klaar testen maar! Hiervoor moest wel het de elektriciteitsknopje boven de deur wel op de juiste stand staan. Geen stroom is geen water in het toilet. Stap twee was gezet! Nu was de koelkast aan de beurt. Deze kan ook gas en stroom. Mijn vrouw had meer geduld en las het instructieboekje. Prima koelkast. Koeler dan thuis en hij deed het!

Waar we als beginnende kampeerders helemaal geen rekening mee hielden was de hoeveelheid stroom die je maximaal kunt gebruiken. Bij iedere camping is dat anders. Je moet alles omrekenen van Ampère in Watt. Hoeveel verbruikt de koelkast, de verlichting, de televisie, etc. Als je de waterkoker gebruikt moet je iets anders uitzetten. Op het internet vind je diverse websites waar je omrekenmodellen kunt vinden. De meeste campings bieden 6 Ampère = 1380 Watt, 8 Ampère = 1840 Watt of 10 Ampère = 2300 Watt aan. Bij sommige campings kan je nog meer stroom krijgen.

Gedurende het hele kampeerseizoen is bij ons slechts één keer de stroom uitgevallen. De eigenaar kon er wel om lachen en zag meteen dat we startende kampeerders waren.

Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!

Tijdens onze ontdekkingstocht begon onze zoon zich een beetje te vervelen. Niet zo raar, wij waren immers bezig met de caravan. Gelukkig had de camping een aantal skelters die je gratis kon gebruiken. ’s Middags ben ik nog even naar huis gereden om onze tuinstoelen en een vishengel te halen. Kon onze zoon nog even vissen. Niets gevangen door de vele rivierkreeftjes. Er was geen vis meer te bekennen vertelde de eigenaar van de camping.

Deze keer hadden we wel een gasfles meegenomen om het gasstel te testen. Toen mijn vrouw het gas aanzette kregen we een steekvlam. Achteraf bleek dat er vuil onder de gaspitten zat. Dit had de verkoper echt moeten checken. Nadat we zelf alles hadden losgemaakt en schoongemaakt waren de gasvlammen weer normaal. Was wel even schrikken.

Na ons eerste kampeeruitje zagen we dat we een aantal handige zaken nog miste. In Gouda hadden we toen bij de een kampeerwinkel meteen een tafel en een camping gaskooktoestel gekocht. Wel zo handig. Je kan het in zo’n campingwinkel zo gek maken als je wilt. Gelukkig hadden we een nuchtere verkoper (ook kampeerder) die eerlijk advies gaf wat wel en niet handig was.

Begin van de avond. Het was tijd voor onze eerste buiten kooksessie op de camping. Maar eerst moest ik nog even de gasfles afkoppelen en uit de dissel halen. Tafel uitklappen en klaar zetten, gas aansluiten op ons kooktoestelletje met twee pitten. Mijn vrouw wilde graag de eerste keer op de camping koken. Wie ben ik dan om dat te weigeren! Ik ging met zoon naar het grasveld even voetballen. Onze eerste campinghap was bami. Gezellig eten in onze voortent.

Na het eten werd de vaat in de aanhanger van de skelter naar de afwasplek gebracht. Papa mocht wassen en mama drogen en ons jong mocht de vaat naar de caravan rijden. Wel gezellig als er meerdere mensen naast je staan af te wassen. Je hebt zo contact.

Op onze caravan zit een Travel Vision dak schotelantenne. Met één druk op de knop draait deze schotel automatisch naar de goede stand. Geen gepiel met richten. Dat is heel handig maar dan moet je wel ontvangst hebben. In de televisie zat nog een Canal Digital module. Na veel gebel met Canal Digitaal bleek dat module en account gekoppeld waren. Dat was de reden dat de module niet werkte.

Uiteindelijk heb ik maar een nieuwe Canal Digitaal module gekocht. Deze werkte wel. Heb een vakantie Flex pakket 6 gekozen. Ik kon dan zes keer een periode van één maand televisie kijken instellen. Achteraf gezien hebben we gedurende het seizoen heel weinig televisie gekeken. Waarom tv kijken als je zoveel leuke andere dingen kan doen. Televisie kijken is wel leuk als het buiten regent.

Om de caravan snel warm te krijgen hadden we deze keer een kleine elektrisch verwarming meegenomen met drie standen. 450 Watt was al genoeg om het snel aangenaam te krijgen. Buiten was de temperatuur was heel snel gedaald. Tijd om voor de eerste keer lekker in de caravan tv te kijken. Schotel omhoog en kijken maar!

De volgende morgen hadden we onze eerste ontbijt in de voortent. Gelukkig hadden we een extra stopcontact aan de voorkant van de caravan laten maken. Superhandig! Ons kacheltje lieten we eerst de voortent verwarmen. Zo kon de tent ook vast drogen. We hadden al gehoord dat je geen vochtige tent moest opbergen. Nadat de zon onze tent had gedroogd begon het grote inpakproces weer. Achteraf wel veel werk voor één nachtje.

Eind van de middag reden we weer terug naar de stalling. Kampeersessie twee afgerond! Een week later zaten we weer op camping De Drie Morgen. Dit keer hadden we besloten de tent niet op te zetten. Het was slechts 6 graden en buiten viel er nog natte sneeuw. Het leek wel winter. Niet ideaal om te kamperen maar we hadden geboekt. Het werd een binnenblijf kampeerweekend. Schotel omhoog, tv aan. Voor we het wisten moesten alweer naar huis.

Volgende week begon al de meivakantie. Op naar de gezellige familie Camping De Rammelbeek in Lattrop, Overijssel.