Home Kampeertips (caravan) Kampeertips voor beginners / starters met een caravan DEEL 1

Kampeertips voor beginners / starters met een caravan DEEL 1

door GewoonKamperen

Ga je als starter voor het eerst op stap met een caravan? Hieronder staan een groot aantal caravantips / kampeertips.

Vooronderzoek (Kies jouw ideale (familie) camping en juiste standplaats)

Ben je op zoek naar een leuke camping in Nederland en wil je straks de ‘juiste’ kampeerplek hebben tijdens je kampeervakantie? Ga dan eerder kijken op de camping (s) die je mogelijk wilt gaan boeken voor je vakantie, Proef de sfeer! Is dit je juiste camping voor jouw gezin? Combineer een bezoek aan de camping met een andere activiteit in de buurt. Zo weet je wat er te doen is in de buurt van de camping. Zoveel mensen zoveel wensen!

Tips kamperen met de caravan, tent, camper of vouwwagen: www.gewoonkamperen.nl (kampeertips starter caravan) caravantips

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Ga je bijvoorbeeld naar de Veluwe. Bezoek dan een aantal campings op één dag. Zo kan je de campings meteen vergelijken. Ik bel van tevoren of het goed is dat we even komen kijken. 95% van de campingeigenaren vind dit prima. We melden ons bij aankomst altijd even bij de receptie. Krijg je meteen een eerste indruk.

Juiste standplaats op de camping

Ieder kampeerder heeft zijn eigen voorkeuren. Als startende kampeerder vergeet je op bepaalde zaken te letten. Wil je zon of schaduw? Wanneer wil je zon en schaduw? Hoe draait de zon? Wil je wel of niet onder een boom of struiken staan?

Wat voor soort bomen heeft de camping? We hebben al eens onder een boom met besjes gestaan. Bij een beetje wind hoorde we de hele dag de bessen op de caravan vallen. Irritant geluid en caravan was helemaal vies.

Ga in de zomervakantie NOOIT onder een Berk staan op de camping.  Berkwantsen

Ga ook niet bij of onder een berk staan in de zomerperiode. (De kans is groot dat de berkwantsen heeft. Je hele caravan en voortent zit dan onder zwarte beestjes. Je krijgt ze niet weg. (Bij vertrek ben je urenlang bezig alles beestjesvrij te maken)

Sta je langs een doorgaande weg van de camping? Bij een autovrije camping heb je bepaalde wisseldagen maar anders heb je de hele dag verkeer langs je caravan rijden!

Vraag aan de camping of de struiken / heggen op een (reserveringskaart tussen de plaatsen er echt staan?

Bel de camping voor advies over het juiste veld / standplaats. Ze weten vaak wel welk veld (plaatsen) geschikt is / zijn voor kinderen of rustzoekers. Zijn er speciale velden / plekken waar huisdieren (niet) welkom zijn.

Veilig aankoppeling caravan op de auto met mover

Op het moment dat je je caravan wilt vastkoppelen op de trekhaak en hierbij een mover gebruikt is het verstandig om aan de achterkant bij de trekhaak een stuk hout te plaatsen of iemand dat vast te laten houden. Het aankoppelen op je trekhaak gaat 1000 keer goed tot je met je mover iets te enthousiast bent en doorschiet en je kogelkoppeling je auto invliegt en schade (deuk) veroorzaakt. Met een stuk hout voorkom je schade! (Tip van de heer L. van Lieshout uit Zoetermeer)

Schotelantenne op de caravan

Schotelantenne

Zo nu en dan televisie kijken op vakantie is prima vermaak, zeker als het regent. We hebben op onze caravan een schotelantenne. Houd er rekening mee dat je vaak geen ontvangst hebt als er bomen in de buurt staan die het signaal blokken. Als je je voortent hebt opgezet dan heb je geen zin meer om je caravan te verplaatsen. (Kijk van tevoren even naar andere schotels op de camping) Soms heb je gewoon pech en staan er te veel bomen. Geniet dan maar van de natuur! Alternatief: Maak een HOTSPOT met je telefoon. Met een iPad kan je dan met bijvoorbeeld met de Ziggo app in Nederland tv kijken. (Let op! Houd je data in de gaten! Heb je een abonnement met onbeperkte data?)

Tennisbal over haring (en) plaatsen

tennisbal over haring
tennisbal over haring

Zet je een voortent of luifel op, plaats dan een tennisbal over de haring waar je het meest langsloopt.

Praktisch op de camping (kampeerartikelen)

Ga je wat langer kamperen dan is het handig om een waslijn, een droogrek of droogmolen mee te nemen naar de camping (Liefst een droogmolen die je vast kan zetten op de dissel) Heb je een ‘gewoon’ droogrek, maak deze vast met haringen zodat deze niet opvalt bij een beetje wind!

inklapbaar droogrek / wasdroogrek op de camping
waslijn op de camping
 droogmolen op de dissel

Op tijd legen toiletcassette in de caravan

toiletcassette caravan legen op de camping

Wat wil je tijdens je kampeervakantie voorkomen: een volle toiletcassette midden in de nacht! We hebben zelf een toiletcassette van Thetford. In het toilet gaat er een lampje branden als de cassette vol is. Eigenlijk moet je dat voor zijn. Als het lampje brand kan je ook echt niet meer naar het toilet zonder een kleine overstroming. Voorkom dat je op je knieën alles extra moet gaan poetsen. (Gebruik niet teveel spoelwater per toiletbeurt en zorg dat het toiletklepje dicht is) Vergeet niet na het schoonmaken van de cassette de juiste toiletvloeistof in de cassette te doen en te controleren of je nog genoeg water en spoelwatervloeistof in de tank hebt zitten.

Gebruik gasflessen op de camping

Als we gaan kamperen nemen we altijd twee gasflessen mee. Eén voor ons gasstelletje en één voor onze BBQ. Zorg dat je ALTIJD de gasleiding goed aansluit op de gasfles. Bij een sissende geluid of een gas geur niets aansteken. Controleer dat goed! Bij twijfel een ervaren mede kampeerder vragen wat te doen! Zorg dat je gasfles zoveel mogelijk in de schaduw staat!

twee gasflessen op de camping

Opvouwbare en licht kampeerproducten op de camping zijn superhandig

Zorg dat je alle beschikbare ruimte in je caravan en auto optimaal gebruikt. Gebruik lichtgewicht en opvouwbare kampeerproducten.

opvouwbare, lichtgewicht emmer voor de camping
opvouwbare, lichtgewicht emmer voor de camping

Opvouwbare emmer
Opvouwbare wasmand
Opvouwbare afwasteil

Handig (kampeer) producten om mee te nemen naar de camping

Dingen die wij altijd meenemen op een caravan vakantie. Ik ga kamperen met de caravan en neem (zeker) mee:

Elektrische vliegenmepper(s)


Vochtige schoonmaakdoekjes (bijvoorbeeld W5 van de LIDL of vochtige hygiënische doekjes) Keukenrol

Elektrische vliegenmepper
vochtige schoonmaakdoekjes op de camping


Aanmaakblokjes voor de BBQ en om een vuurtje aan te steken op een kampvuurplaats op de camping

kampvuurplaats op de camping

Brandblusser voor caravan

Onze caravan is uitgerust met allerlei elektrische apparaten die we makkelijk aan kunnen sluiten aan de elektrische campingvoorziening. Aangezien deze apparaten brand kunnen veroorzaken door bijvoorbeeld door oververhitting of overbelasting hebben we een brandblusser in de caravan liggen. Je weet maar nooit! Een brandblusser in de caravan is in Nederland niet verplicht. In België, Bulgarije, Polen en Griekenland ben je wel verplicht een brandblusser in je caravan te hebben.

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Schuim- of poederblussers. Met een brandblusser van 1 liter kan je slechts 6 seconden gebruiken en dan is blusser leeg. Dat is niet handig als je caravan in de fik staat. Koop daarom een brandblusser caravan van minimaal 2 liter.

Onderstaande branden in brandklasse A,B,C blus je met een poederblusser! Brandklasse A en B kan je ook een sproeischuimblusser blussen.

Brandklasse A: brand van vaste stoffen zoals: hout, papier, rubber, meubels, gordijnen.

Brandklasse B: vloeibare stoffen zoals: benzine, dieselolie, aceton, was

Brandklasse C: propaan, LPG, aardgas

Drie poederblussers voor een caravan (brandklasse A,B,C)

Drie schuimblussers (Brandklasse A en B)

Koop lichtgewicht kampeerartikelen

Ga je kamperen dan moet je letten op het totale gewicht van je bagage. Hoe lichter hoe meer kampeerspullen je mee kan nemen. (Bekijk ook mijn blog over campingstoelen: JUISTE CAMPINGSTOEL KOPEN? & JUISTE CAMPINGTAFEL KOPEN? (KOOPTIPS!) of over kampeergadgets: Vakantie gadgets / zomer gadgets / camping gadgets / kampeer gadgets – GewoonKamperen.nl

Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!

Kamperen in Nederland

Ben je nog op zoek naar de ideale (familie) camping in mooi Nederland? Bekijk dan onderstaande kampeerblogs!

KAMPEREN MEIVAKANTIE OP 5 STERREN CAMPING IN NEDERLAND

ANWB TOP CAMPING NEDERLAND: BEERZE BULTEN *****

VIJF STERREN CAMPING NEDERLAND BOEKEN 2021

SPROOKJESCAMPING NEDERLAND (ANWB TOP CAMPING NEDERLAND)

MICRO KAMPEREN OP EEN MICROCAMPING = NIEUWE STIJL KAMPEREN 2021