Home Kampeertips (caravan) Kampeer blunders / beginnersfouten & kampeertips voor startende kampeerders met een caravan

Kampeer blunders / beginnersfouten & kampeertips voor startende kampeerders met een caravan

door GewoonKamperen

Hierbij, in willekeurige volgorde, een aantal kleine en grote beginnersfouten die wij het afgelopen kampeerseizoen hebben gemaakt. Als startende kampeerders met een caravan zijn wij echt een paar keer (flink) de mist in gegaan. Wellicht kunnen we je met deze lijst behoeden voor een aantal kampeerblunders!

Veelgemaakte kampeerfouten door starters met een caravan

 1. Ik wilde toiletvloeistof toevoegen aan het spoelwater maar gebruikte de verkeerde vloeistof: cassettetank reiniger. Deze fout maak je één keer. Je mag wel het spoelwater daarna drie keer verversen om de kleur weg te krijgen. Elke vloeistof heeft zijn eigen kleur!
 2. Als je caravan een mover heeft is dat erg handig maar dan moet je wel ervoor zorgen dat je deze voor vertrek weer van de banden haalt. Ik moet eerlijk toegeven dat je dat makkelijk vergeet. Je merkt meteen dat het foute boel is aangezien je nauwelijks weg kan rijden!
 3. Zorg dat je altijd je handrem van de caravan haalt voordat je wilt wegrijden. Je hebt snel door dat er iets niet klopt.
 4. Wegrijden zonder je caravanspiegels! Zo stom maar zo vergeten.
 5. Check voor vertrek of de verlichting van de caravan goed werkt. Voor je weggaat even de auto aan zetten en je partner of kind laten controleren of de remlichten, richtingaanwijzers en knipperlichten werken.
 6. Wegrijden met caravanspiegels zonder goed zicht. Zet de caravan recht en laat je partner de spiegels stellen.
 7. De eerste paar keren dat we gingen kamperen hadden we veel teveel (kampeer) spullen meegenomen. Als je een weekend weggaat hoef je niet voor een weeshuis eten en kleding mee te nemen. Warme kleding en voldoende dekens / dekbedden zijn wel belangrijk!
Kampeerblunder: haal wel de mover van de caravanbanden als je wegrijdt

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
kampeerwereld.nl
 1. ‘s Avonds vergeten het panoraraam boven onze bed goed te sluiten en ‘s ochtends wakker worden door een aantal regendruppels!
 2. Alles nieuw kopen of te snel kampeerproducten kopen zonder te vergelijken! Zorg dat je niet alles nieuw koopt als je net een caravan gekocht hebt. Het is heerlijk om in een kampeerwinkel te struinen. Kijk eerst wat je nog zelf in huis hebt. Maak een lijst wat je echt nodig hebt. Pannen, bestek. Het is zonde om erachter te komen dat je bepaalde producten nog op zolder had liggen. Kan je weer terug naar de winkel!
 3. Ga je kamperen en je zet je voortent op. Doe dat meteen goed. Ga niet eerst even zwemmen of iets anders doen. Zelfs in Nederland kan het weer snel omslaan. Niets vervelender dan buiten in harde wind en regen je tent vast te zetten. We hebben luifels en voortenten zien sneuvelen. We hadden geluk maar dit overkomt je één keer.
 4. Zorg voor een goede en vaste gewichtsverdeling in de caravan. Je moet hier mee spelen. In het begin hielden wij hier helemaal geen rekening mee. Als je caravan niet goed beladen is dan rijd je heel onrustig en is de kans op ellende onderweg veel groter.
 5. Met een caravan tussen twee buien naar Zeeland rijden en er halverwege de rit er achter komen dat het eigenlijk veel te hard waait. De caravan begon licht begint te slingeren. Dit is ons één keer overkomen en nooit meer. Als de weersvooruitzichten niet goed zijn en er teveel wind staat moet je niet gaan rijden. Je neemt echt een risico.
 6. Vergeet nooit alle kastjes in de caravan goed te vergrendelen. Check alles voordat je wegrijd.
 7. Vergeet niet de watertank en het spoelwatertank leeg te laten lopen voordat je vertrekt. We zijn één keer met volle tanks naar de stalling gereden. Is extra gewicht en kost extra benzine.
 8. Vergeten het disselslot op de caravan te monteren. Je moet aan zoveel denken dat je het zo bent vergeten. (Gebruik in het begin echt een checklist die je afvinkt).
 9. Vergeten de hele dag de hordeur dicht te doen en er vervolgens achterkomen dat je geen muggenmepper / vliegenmepper hebt meegenomen! Dat was een feest!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen