Home Kampeertips (caravan) Kampeertips voor beginners / starters met een caravan DEEL 2

Kampeertips voor beginners / starters met een caravan DEEL 2

door GewoonKamperen

Kampeertips / kampeeradviezen / caravantips

Ga je voor het eerst met je (nieuwe) caravan naar de camping? In 2019 begonnen wij met kamperen met de caravan. Voor ons was echt alles nieuw. Elke dag leren we bij en staan we voor nieuwe ontdekkingen / verrassingen. Na mijn eerste blog: Kampeertips voor beginners / starters met een caravan DEEL 1 heb ik speciaal voor alle starters met een caravan hieronder weer een aantal nieuwe kampeertips / kampeeradviezen / caravantips opgesomd. Veel kampeerplezier.

Bandenspanning caravan controleren

Controleer om de zoveel tijd of je caravanbanden de juiste spanning hebben. Voorkom onnodige bandenslijtage, ongelukken, een langere remweg, verminderde grip, meer kans op slippen en een verhoogde kans op een klapband.

Het aantal BAR is afhankelijk van welke caravanband en velg. Heb je een casco verzekering voor de caravan? Bij een te lage bandenspanning neemt het draagvermogen af en is de kans op een klapband groter. Heb je een caravanverzekering? Vele verzekeraars hebben in de polis staan dat je de banden van je caravan binnen max 6 jaar moet vervangen.  

Op de zijkant van de band kan je zien hoe oud de banden zijn. Op elke band staat een DOT code met helemaal rechts vier cijfers. De eerste twee cijfers geven het weeknummer aan en de laatste twee cijfers het productiejaar van de band. Bijvoorbeeld 0718. De band is dan gemaakt in week 7 in 2018

Neem een leveller / oprijblok + houten plankjes en een waterpas mee

Staat je caravan niet waterpas? De leveller is ideaal voor het recht en waterpas zetten van een caravan of camper en ter bescherming van de wielen. Voorkom dat je met hoofdpijn wakker wordt. Let wel op het maximale draagvermogen!

Klik HIER voor het volledig aanbod levellers (oprijblokken)

Caravanverlichting checken

Ga je op stap met de caravan? Vergeet dan niet je richtingaanwijzers en remlichten te controleren. Goed werkende verlichting is erg belangrijk om te zien én om gezien te worden. Voorkom ongelukken! Vraag je partner / mede passagier om even achter de caravan te staan en alles even te checken. Raampje open en zo gepiept.

Neem koelkast onderdelen / bestek en soms overig servies mee naar huis om schoon te maken

Soms is het handig als je wat langer naar de camping gaat om wat servies en koelkastonderdelen mee naar huis te nemen. Als je alles nog moet inpakken dan is de kans groot dat je bestek niet goed afdroogt. Voorkom eventuele schimmels en andere narigheid. Op de camping kan je alles afwassen maar dat kan de vaatwasser net even wat beter. Zo gaat alles weer super schoon mee naar de camping.

Goed ventileren / luchten caravan

Heb je geen zin in schimmel en een muffige lucht in je caravan? Voorkom vocht in de caravan en condens op de ramen van je caravan. We zijn geen experts maar wij doen iedere ochtend bijna alle ramen, verduisteringsgordijnen en het dakluik open of op een kier. Ook in de badkamer. Alles moet even lekker doorwaaien. Zelf ’s nachts staan er bij ons een aantal ramen op ventilatiestand. Scheelt al heel veel condens op de ramen als je wakker wordt. Als we de voortent hebben staan, gaan de zijflappen van de tent open als we in de tent moeten koken. De ramen en de deur van de caravan doen we dan eerst even dicht.

Tijdens de vakantie gaan ook de dekbedden bij goed weer even naar buiten en verleggen wij ook even onze toppers. Kussens draaien wij soms even om of zetten deze op de zijkant om te luchten en met enige regelmaat gaan ook de deuren van alle (kleding) kastjes even open.

Niet vergeten caravanspiegels van de auto te halen

Ben je druk met het opzetten van je voortent, vergeet niet de caravanspiegels van je auto te halen. Voordat je het weet neemt een grapjas ze mee!

Toilet vloeistoffen bijvullen

Heb je je toiletcassette geleegd dan moet je twee vloeistoffen checken en /of bijvullen. Check eerst of je voldoende spoelwater hebt en voeg spoelwatervloeistof toe. Maar vergeet ook niet toiletcassette vloeistof in de cassette te doen. Niet te veel maar genoeg! Je merkt snel als je dit bent vergeten! Milieubewust kamperen? Aqua Kem Green is een toiletvloeistof met biologische werking. Kies dan voor Thetford Aqua KEM Green, Stimex Camp Green of Solbio Original

Koop een goede gieter met een gebogen tuit

speciale gieter voor de camping
speciale gieter voor de camping

Heb je geen om te knoeien wanneer je je watertank van je caravan of camper aan het vullen bent? Koop een slimme gieter met een de gebogen tuit. Deze is ideaal voor het bijvullen van je watertank in de caravan. De twee handvaten, aan de bovenkant en aan de zijkant, maken het tillen en het navullen een stuk gemakkelijker. (Tip!) Zorg dat je je gieter goed dicht doet als je klaar bent met bijvullen. Voorkom dat er vieze beesten in komen!)

Parasol met parasolhouder (parasolvoet / grondanker / parasol-grondplug ) die je in de grond kan draaien

Ga je kamperen, zorg dat je altijd een stevige parasol met een grondanker /grondvoet meeneemt. Handig tegen de zon en de wind. Een goede parasolvoet voorkomt dat je parasol bij een windvlaag of enige wind wordt weggeblazen.

Wassen op de camping

wassen en drogen op de camping

Op de meeste campings heb je een inschrijflijst. Je kan dan op een bepaalde datum en tijdstip wassen! Zorg dat je op tijd bent met inschrijven en kopen van was muntjes. Voor het weet moet je een aantal dagen wachten.

Loslaten thuisritme

relaxen op de camping

Kamperen is soms loslaten. Standaard routines / schema’s moet je overboord gooien. Kamperen doe je samen dus heb je met andere kampeerders te maken en die hebben soms een ander ritme. De kans dat je op de camping meer geluid hoort dan thuis is heel groot. Kinderen gaan vaker later na bed. Je hoort je buren kletsen / lachen. Mensen lopen naar het toilet. Misschien is dat de reden wel dat je op de camping overdag zoveel mensen ziet slapen voor de tent. Bijslapen. Vind je eigen campingritme!

SOS polsbandje kleine kinderen (SOS armbandje / SOS naambandje)

Ga je met kleine kinderen kamperen, geef ze dan zeker even een naambandje. Kinderen lekker spelen en weten ineens niet meer waar papa en mama op de camping staan. Ik heb al een paar keer een huilend kind gezien die de weg kwijt was. Het is toch handig als je ouders / verzorgers kan bellen dat hun kind is verdwaald en graag opgehaald wil worden. Op een SOS-armbandje kun je de naam van je kind en jouw telefoonnummer opschrijven. Als iemand jouw kind gevonden heeft, kan diegene jou snel bereiken. De meeste SOS-armbandjes zijn ook waterproof!

Praktische kampeertips

• Wil je douchen of warm water voor de afwas. Zorg dat je dan de leidingen naar boiler open zet. Anders staat deze aan zonder water en is er kans op brand.
• Heeft je caravan een hordeur, zorg dat iedereen deze zoveel mogelijk dicht doet en houd. Anders bestaat de kans dat je ’s nachts op muggen / vliegenjacht moet. Zorg dat minimaal twee elektrische vliegenmeppers meeneemt.
• Ga je met (kleine) kinderen naar het sanitair om te douchen zorg dan dat niet in de ‘spits’ gaat!
• Sta je bij de receptie om in te checken vraag dan altijd even hoeveel ampère stroom je plaats heeft. Wel zo handig. Anders is het ineens wel heel erg donker.
• Altijd handig om mee te nemen naar de camping: keukenrollen
• Ga niet op toilet gaan zitten waar papier op is! Tja…
• Neem altijd slippers mee naar de camping. Zeker als je gaat douchen. Thuis weet je wie er gebruik maakt van de badkamer maar op de camping niet. Voorkom zwemmerseczeem!
• Zorg dat je altijd zonnebrandcrème in je caravan hebt liggen. Het kan verkeren!
• Neem reserve caravansleutels mee. Leg die op een vaste plaats, maar niet in de caravan!
• Vergeet ook niet je huissleutels uit de caravan te halen als je bij de stalling staat en naar huis gaat!

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

VIJF ANDERE INTERESSANTE KAMPEERBLOGS

Kampeertips voor beginners / starters met een caravan DEEL 1 – GewoonKamperen.nl

Kamperen meivakantie op 5 sterren camping in Nederland – GewoonKamperen.nl

NIEUW: PARTICULIERE CAMPERVERHUUR: PAULCAMPER = CAMPER SHARING – GewoonKamperen.nl

Vakantietrend 2021 door Corona: Glamping in Nederland = luxe kamperen – GewoonKamperen.nl

Micro kamperen op een microcamping = nieuwe stijl kamperen 2021 – GewoonKamperen.nl

Campingartikelen & kampeerartikelen (vier online kampeerwinkels) – GewoonKamperen.nl

Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!